Standard wymagań egzaminacyjnych dla zawodu
Zawód: technik farmaceutyczny
symbol cyfrowy: 322[10]
Etap pisemny egzaminu obejmuje:
Część I
- zakres wiadomości i umiejętności właściwych dla kwalifikacji
w zawodzie
Absolwent powinien umieć:
1. Czytać ze zrozumieniem
informacje przedstawione w formie opisów, instrukcji, rysunków, szkiców,
wykresów, dokumentacji technicznych i technologicznych,
a w szczególności:
1.1. rozróżniać nazwy, pojęcia
i określenia właściwe dla farmacji
i medycyny, związane ze specyfiką prac technika farmaceutycznego;
1.2. stosować nazewnictwo międzynarodowe, polskie, synonimowe i farma-kologiczne;
1.3. określać właściwości farmakologiczne leków i preparatów pochodzenia roślinnego w zakresie postaci, dawki, uwalniania, wchłaniania, dystrybucji, biotransformacji, wydalania, mechanizmu działania, zastosowania, działania ubocznego i przeciwwskazań;
1.4. rozróżniać podstawowe
grupy leków w układzie farmakologicznym
i postaci, w jakich są wytwarzane;
1.5. charakteryzować produkty zielarskie, środki naturalne i substancje naturalne pochodzenia roślinnego o właściwościach leczniczych i wskazywać sposoby ich stosowania;
1.6. rozpoznawać sprzęt, aparaturę i urządzenia stosowane w technice przyrządzania i produkcji leków;
1.7. stosować przepisy prawa farmaceutycznego.
2. Przetwarzać dane liczbowe i operacyjne, a w szczególności:
2.1. odczytywać zapis na
recepcie lekarskiej pod względem merytorycznym
i formalnym;
2.2. wskazywać sposoby zażywania leków i ich przechowywania;
2.3. obliczać dawki i ilości
składników leku w zależności od drogi podania
i wieku pacjenta, na podstawie recepty;
2.4. dobierać procesy i metody sporządzania leku roślinnego w zależności od zawartych substancji czynnych w preparacie;
2.5. dobierać sprzęt i aparaturę do wykonania odpowiedniej postaci leku oraz dobierać opakowanie do odpowiedniej substancji czynnej i do postaci leku recepturowego;
2.6. szacować koszty wykonania leków recepturowych;
2.7. posługiwać się Farmakopeą i inną literaturą fachową do sporządzania określonych postaci leku, pozyskiwania i przetwarzania surowców roślinnych;
2.8. korzystać z różnych
źródeł informacji w celu doskonalenia
i aktualizowania wiedzy zawodowej.
3. Bezpiecznie wykonywać
zadania zawodowe zgodnie z przepisami bezpieczeństwa
i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska, a w
szczególności:
3.1. stosować przepisy
bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej
i zasad ergonomii właściwych dla stanowisk pracy techników farmaceutycznych;
3.2. wskazywać sposoby zapobiegania powstawaniu niezgodności recepturowej;
3.3. wskazywać sposoby przechowywania leków i artykułów sanitarno-medycznych w zależności od ich formy, składu, właściwości i terminu ważności do zażycia przez przyszłych pacjentów;
3.4. wskazywać zasady postępowania z lekiem przeterminowanym;
3.5. wskazywać sposoby udzielania pierwszej pomocy;
3.6. wskazywać sposoby
przechowywania próbek archiwalnych zgodnie
z obowiązującymi normami i przepisami.
Część II
- zakres wiadomości i umiejętności związanych z zatrudnieniem
i działalnością gospodarczą
Absolwent powinien umieć:
1. Czytać ze zrozumieniem informacje przedstawione w formie opisów, instrukcji, tabel, wykresów, a w szczególności:
1.1. rozróżniać podstawowe pojęcia i terminy z zakresu funkcjonowania gospodarki oraz prawa pracy, prawa podatkowego i przepisów regulujących podejmowanie i wykonywanie działalności gospodarczej;
1.2. rozróżniać dokumenty
związane z zatrudnieniem oraz podejmowaniem
i wykonywaniem działalności gospodarczej;
1.3. identyfikować i analizować informacje dotyczące wymagań i uprawnień pracownika, pracodawcy, bezrobotnego i klienta.
2. Przetwarzać dane liczbowe i operacyjne, a w szczególności:
2.1. analizować informacje związane z podnoszeniem kwalifikacji, poszukiwaniem pracy i zatrudnieniem oraz podejmowaniem i wykonywaniem działalności gospodarczej;
2.2. sporządzać dokumenty związane z poszukiwaniem pracy i zatrudnieniem oraz podejmowaniem i wykonywaniem działalności gospodarczej;
2.3. rozróżniać skutki wynikające z nawiązania i rozwiązania stosunku pracy.
Etap praktyczny egzaminu obejmuje wykonanie określonego zadania egzaminacyjnego wynikającego z zadania o treści ogólnej:
Opracowanie projektu realizacji i wykonanie prac z zakresu przygotowania leku recepturowego według recepty lub wykonania leku galenowego według Farmakopei.
Absolwent powinien umieć:
1. Analizować dokumentację medyczną, receptę oraz Farmakopeę dla potrzeb
wykonania leku recepturowego i galenowego.
2. Dobierać metodę, technologię i technikę wykonania leków.
3. Dobierać sprzęt, aparaturę i urządzenia do wykonywania leków w zależności od przyjętej technologii, metody i techniki.
4. Obliczać ilość substancji czynnej i pomocniczej w zależności od postaci leku.
5. Wykonywać obliczenia dawek i stężeń preparatów farmaceutycznych w zależności od drogi podania leku i wieku pacjenta.
6. Opracowywać, w formie schematu blokowego, projekt przebiegu prac związanych
z wykonaniem leku na podstawie recepty i Farmakopei.
7. Przygotowywać stanowisko do wykonania leków zgodnie z wymaganiami sanitarno-epidemiologicznymi.
8. Wykonywać lek recepturowy na podstawie recepty i galenowy według Farmakopei.
9. Zabezpieczać i przechowywać substancje chemiczne, roztwory oraz próbki analityczne zgodnie z zasadami.
10. Opracowywać wskazania dla pacjenta dotyczące zażywania leku.
Niezbędne wyposażenie stanowiska do wykonania zadania egzaminacyjnego:
Stanowisko komputerowe: komputer podłączony do sieci lokalnej, drukarka sieciowa.
Oprogramowanie: pakiet biurowy (edytor tekstu, arkusz kalkulacyjny, program do prezentacji) pakiet wspomagający procesy wykonywania i wydawania leków w aptece. Standardowy sprzęt służący do produkcji i przechowywania leków recepturowych stanowiący wyposażenie apteki ogólnodostępnej. Surowce i preparaty farmaceutyczne właściwe do produkcji każdej postaci leku recepturowego. Wagi apteczne techniczne i elektroniczne. Loże z nawiewem laminarnym. Sterylizator. Łaźnie wodne. Farmakopea. Sygnaturki, opakowania do leków. Pojemnik na odpady. Środki ochrony indywidualnej. Apteczka.
-----------------------------------------------------------------------------------